MJOLKSHAKE

Fotograf: Filippa Trajkovski
Styling: Emma Derwinger
Hår & make-up: Stella Rembratt
Modell: Tamika Simonsson
Text: Alva Nyblom

Det började med odödliga orkidéer i hennes barnrum. Fem år senare har Josefine Neumann en master i modedesign från Borås Textilhögskola och hennes blomstrande örhängen säljs på bland annat Lunch Concept Store. Med Asterisk pratar den knoppande entreprenören och designern bakom Mjolkshake Studio om nostalgi, mjölk och hobbylack.

MJOLKSHAKE

“Det finns ingen stor tanke bakom namnet. Från början hette det Milchshake, milkshake på tyska. Jag tror att jag alltid fascinerats av ordet milk och mjölk generellt. Det är något med det som är pleasing att titta på. Sedan har jag att det droppar i vitt från örhängena, det kändes bara rätt. Det skedde också väldigt organiskt, jag satt inte och tänkte länge på något namn som har djup betydelse utan det bara blev. Det behöver inte vara så uttänkt.”

PROCESSEN

“Jag började göra örhängena bara som något som jag skulle använda själv. Det fanns ingen tanke på att skala upp det eller att det skulle bli något. Det var ganska skönt att vara fri, annars hade jag nog blivit låst i tanken om vad andra tycker om. Nu hittade jag någon slags nisch, utan att ha letat. I mina studier försökte jag hitta något som ingen hade gjort, men Mjolkshake har växt fram organiskt. Det är skönt att ha fått bekräftat att man inte alltid behöver tänka så mycket utan det kan få ske automatiskt liksom.”

“Jag hade inte reflekterat tidigare över att blommorna i mitt barnrum var i textil. Jag lackade dem för att få en annan yta och gjorde ett par örhängen. Det ena ledde till det andra och under pandemin blev det någon slags kreativitetskaos med örhängen i mängder i min lägenhet.”

“Själva tillverkningen är en lång och kladdig torkprocess, med hobbylack i flera lager. Jag har förstört några golv… Sen lägger jag till gamla smycken, så de är också återbrukade. Med lacket gör jag tvärtom mot vad man borde, det är ju inte meningen att det ska droppa. Det var en lång experimentell process för att få till det.

NOSTALGI

“Jag är grovt nostalgiskt skadad, allt som är nostalgiskt triggar något i mig. Nostalgi är något som jag jobbat mycket med i mitt andra skapande också, med kläderna. Familjefoton har varit väldigt vanligt förekommande, det speglar mig och mitt skapande så mycket.  I mitt masterarbete använde jag foton och vykort jag hittat second hand. Det känns fint att återanvända inte bara fysiskt material utan också minnen.”

“Jag vet inte om det bara är just nu, men det känns ofta som att nostalgi ofta ses som något dåligt, att om man är nostalgisk så är man fast i det förflutna, gå vidare liksom, lev i nuet, se framåt. Men nostalgi är inte bara att se tillbaka på det dåliga och må skit, utan att se gammalt på nya sätt för att ta det och kunna gå vidare. Det finns något fint i nostalgi också.”

Föregående
Föregående

Skapandets virvel – betydelsen av att ha ett kreativt utrymme 

Nästa
Nästa

Låt dem (oss?) äta tårta!